Resepi Daging Goreng Bercili Yang Mudah, Cepat Dan Lazat

http://kongxie.blogspot.my/2017/06/resepi-daging-yang-mudah-cepat-dan-lazat.html

Tajuk tak boleh belah tu. Hari ni saja la nak share resepi daging yang terlajak mudah ni. Sesuailah untuk orang bujang,  student yang duduk rumah sewa atau suri-suri rumah yang dah takde idea nak masak lauk apa. Maklumlah masak hari-hari kadang-kadang dah takde idea nak masak apa kan. Tanya suami selalunya jawapan dia, suka hati you la ataupun apa-apa je lah. Tak membantu langsung.

Sebelum kita menjangkau lebih jauh ingin saya ingatkan, gambar tu nampak tak lawakan? Pakai camera phone dekat dapur lol...nampak tak sedap? Don't judge the book by it's cover, ok? Biarpun saya bukan tukang masak professional, tapi apa saya masak sedap, insyaAllah. Kalau tak puji diri sapa lagi nak puji, kan? Good vibe tu.

Bahan-bahannya:
Daging 200gram (rebus dulu)
bawang besar 1 labu <--mayang
bawang putih 1 ulas  <--tumbuk
Halia 1 inci <---tumbuk
cili giling sesudu atau 10 biji cili api yang ditumbuk (ikut taste sendiri)
minyak masak 2 sudu besar
kunyit untuk mengoreng
tomato sos 1 sudu besar
garam secukup rasa
gula 1 sudu besar (kalau tak suka manis kurangkan)

Cara membuatnya :
Potong daging yang telah direbus tu nipis-nipis. Kemudian campurkan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng sehingga garing. Ketepikan. Masukkan bawang, halia dan cili giling. Biarkan sebentar kemudian masukkan sos tomato. Masukkan pula secubit dua garam. Kemudian masukkan daging dan gula. Rasa sedikit. Kalau kurang garam tambahlah garam. Kacau dalam 5,6 minit...Taaadaaa siap!!

Nak memasak sedap sebenarnya tak payahla nak ikut resepi sebijik-sebijik. Kalau suka manis sikit letaklah lebih gula, kalau suka pedas, tambah cili api.

Try jangan tak try. Makan simple-simple ni sedap kadang-kadang. Hari-hari lauk beriya bosan jugak.

Selamat mencuba!!
Dikuasakan oleh Blogger.