Resepi Onde-Onde Atau Kuih Buah Melaka Yang Mudah Dan Simple


Kuih onde-onde atau kuih buah melaka ini adalah kuih tradisional yang telah ada sejak turun temurun. Selain dari popular pada bulan ramadan, kuih ini juga sangat sesuai untuk juadah minum petang. Di Indonesia kuih ini dipanggil klepon manakala di Brunei pula ianya dikenali sebagai kuih pancit. Kuih ini tradisinya bewarna hijau namun ada juga yang memodenkannya dengan membuatnya berwarna warni. Namun apapun cara pembuatan atau warnanya, ianya tetap lazat dan sedap jika dibuat dengan cara dan sukatan yang betul.

Tak banyak bahan yang diperlukan untuk membuat kuih ini dan cara membuatnya pun mudah.

Jom tengok resepi dan cara penyediaan yang mudah untuk kuih ini. Ada 3 resepi saya kepilkan dibawah. Satu yang tradisi berwarna hijau, satu lagi yang warna-warni dan  resepi dari video.

1-  Resepi Onde-Onde dari DapurMalaysia

Hidangan ini untuk 5,6 orang.

Bahan-Bahannya :-

500 gram tepung pulut
4 sudu besar tepung gandum
Air secukupnya
1 sudu kecil pewarna daun pandan
1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
Kelapa parut
Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. 

Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan.
Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.
Siap untuk dimakan.



2- Resepi Kuih Buah Melaka atau Onde-Onde Warna-warni (pancawarna) dari Kak Rose

Bahan-bahannya :-

3 cawan tepung pulut (kak rose guna 3/4 cup for every kaler n bancuh asing2)
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
sehelai daun pandan
Pewarna hijau, kuning dan merah (kak rose tambah warna oren n biru)
1 cawan kelapa muda parut / 3/4 cawan kelapa kering (kak rose guna fresh kelapa)
sedikit garam

Gula Melaka di potong kiub kecil.
Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk.
Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
Ulang langkah satu dan dua untuk adunan bewarna hijau dan merah.
Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
Sedia untuk dihidangkan. 

3-Video resepi dan cara-cara membuat kuih onde-onde atau kuih melaka 


Selamat Mencuba!

Dikuasakan oleh Blogger.