Resepi Samosa Daging, Ayam dan Sardin Mudah dan Rangup

Mesti ramai yang suka samosa, kan? Kali ini kongxie share 4 jenis resepi samosa dan cara-cara melipatnya. Jom tengok resepi samosa daging, resepi samosa ayam, resepi samosa daging inti kentang dan resepi samosa inti sardin. Gerenti rangup sebab guna kulit popia. Cuba jangan tak cuba.


RESEPI SAMOSA DAGING MUDAH DAN RANGUP

Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia
400 gm daging kisar - ramly
2 biji kentang - dipotong dadu kecil
2 labu bawang besar - dipotong dadu kecil*
3 ulas bawang putih - tumbuk*
2 sudu serbuk kari daging
Garam
Serbuk perasa
Daun sup - potong halus

Cara:
1. Panaskan 2 sudu minyak masak, tumiskan bahan bertanda * hingga kekuningan.
2. Masukkan serbuk kari, daging dan kentang, masak diatas api kecil hingga kentang menjadi lembut, letak sedikit air jika perlu.
3. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan daun sup, sejukkan.
5. Ambil sekeping kulit popia, isikan inti ke atas kulit popia tu, tutup lipat tiga segi dan gamkan menggunakan putih telur. Ulang hingga habis.
6. Panaskan minyak, goreng hingga garing. Siap sedia untuk dihidangkan.
## kalau x makan daging boleh tukar kepada ayam kisar yer..

Sumber : FB/Koleksi Resepi Kuih Muih

CARA LIPAT SAMOSA TIGA SEGI

sumber : fasyshane


RESEPI SAMOSA DAGING DAN INTI KENTANG
by fasyshane.com

Kulit popia bersaiz biasa (seperti gambar di atas)

1 cawan daging kisar (boleh tambah banyak kalau suka)
500g ubi kentang dan dipotong dadu serta direbus terlebih dahulu
1 bawang besar dipotong dadu
3 uals bawang putih dicincang halus
1 sudu rempah kari kegemaran anda
garam dan gula secukup rasa
beberapa helai daun kari untuk aroma
Cara-cara:

Rebus kentang terlebih dahulu sehingga empuk bagi menjimatkan masa anda.
Tumis bawang putih dan bawang besar beserta daun kari sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan goreng sehingga agak garing.
Kemudian masukkan kentang dan kacau sehingga sebati.
Sejukkan inti terlebih dahulu sebelum proses menggulung.
Sambil tu, potong kulit popia kepada tiga baris.


Letakkan inti dan gulung kulit popia kepada bentuk segi tiga seperti di bawah.
Sapukan air atau telur putih di penghujng sebagai pelekat.
Goreng di dalam kuali pada suhu sederhana dengan minyak yang penuh.

sumber : ainkamal.blogspot

RESEPI SAMOSA AYAM
by aimkamal.blogspot

Bahan-bahannya:

beberapa keping kulit popia.

bahan intinya :

4 biji kentang
3 sudu rempah kari ayam babas
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 ekor udang besar
1 cawan air
200 grm ayam cincang
garam secukup rasa
gula secukup rasa
setangkai daun kari

cara membuat intinya:

kupas kentang dan potong dadu. kemudian rebus kentang hingga empuk.
kisar bawang putih, bawang besar dan udang
panaskan 2 sudu mentega dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
masukkan serbuk kari dan daun kari.
masukkan air dan ayam cincang.
perasakan dengan gula dan garam.
kacau sebati dan tunggu inti kering


RESEPI SAMOSA SARDIN
by zulfadreamland.blogspot

Bahan-bahan:

Kulit popia
7 biji ubi kentang/keledek
1 tin sardin (suka hati nak jenama apa hehe)
Rempah kari daging
2 biji bawang besar holland dicincang
3 ulas bawang putih dihiris halus
Sedikit halia dihiris halus
Daun kari
Garam dan gula secukip rasa

Cara Penyediaan:

Kentang dipotong dadu Bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris halus ditumis dalam kuali.

Masukkan daun kari dan garam.Setelah naik baunya, masukkan rempah ikan dan kacau
Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kentang, biarkan kentang betul-betul empuk
Masukkan ikan sardin, kacau hingga kering.

Kulit popia dipotong tiga (dua pun boleh)
Isikan inti yang telah siap tadi ke atas kulit popia
Lipat secara tiga segi
Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan
Dikuasakan oleh Blogger.