Gambar Hidangan Macaron Yang Melelehkan Air Liur | Yummy Macaroons
Macaron dibuat dengan putih telur, gula icing, gula pasir, serbuk badam atau badam tanah, dan pewarna makanan. Macaron lazimnya terdiri daripada ganache, buttercream atau jem mengisi diapit antara dua bahagian. Nama ini berasal dari perkataan macarone, maccarone atau maccherone, bahasa Itali, meringue. Confuse macaron ke macaroon? Apa ejaan yang betulnya? Ejaan yang betulnya adalah Macaron. Macaron asalnya dari Perancis dan telah wujud sejak beratus tahun dahulu. Ianya dicipta oleh seorang chef berbangsa Itali yang memperkenalkannya di Perancis.
Ia agak lembap dan mudah dicairkan di dalam mulut. Macarons boleh didapati dalam pelbagai perisa. Tradisinya ianya berperisa chocolate dan raspberry tapi diolah dengan pelbagai perisa kini. Wujudnya chef-chef hebat dan blogger-blogger masakan seluruh dunia yang kreatif terciptalah berbagai-bagai jenis macaron yang hebat-hebat belaka seperti chocolate chip, mint, cheese cake, strawberry, dan bermacam-macam perisa lagi yang semuanya yummy.
Leave a Comment