Resepi Mudah : Japanese Cotton Cheese Cake
Spongy.. moist.. and konpom jadi.
Siap gedik2 menari klu digoyangkan.
🤣

6 bj telur ( asingkan kuning n putih )
60 gm self raising flour
20 gm corn flour
100 gm icing sugar
100 ml fresh milk
50 gm butter
250 gm cream cheese
60 gm self raising flour
20 gm corn flour
100 gm icing sugar
100 ml fresh milk
50 gm butter
250 gm cream cheese
1 - satukan cream cheese, butter, fresh milk.. cairkan menggunakan api yg sgt perlahan. ( sy gunakan microwave ja...1 minit...setel ! )
Kacau sebati sehingga cream cheese td cair dan sebati menjadi adunan likat n tidak berketul.
Kacau sebati sehingga cream cheese td cair dan sebati menjadi adunan likat n tidak berketul.
2 - masukkan kuning telur.. dan kacau sebati.. ( pakai sendok ja..) dan masukkan tepung2 ..dan gaul sebati lg.. ( jgn overbeat ).
3 - pukul putih telur separuh kembang...slps tu masukkan icing sugar dlm putih telur td sambil pukul sampai kental .
4 - masukkan 1/3 drpd putih telur td dlm adunan ...kacau sebati ( guna sendok ...n kacau 1 arah sj.. ) klu buat 2 adunan.. gunakan mangkuk besar.. gunakan tgn utk gaul.
Kemudian.. masukkan lebihan putih telur yd dlm adunan.. kacau sampai semua sebati ( kaup balikkan ) .
Kemudian.. masukkan lebihan putih telur yd dlm adunan.. kacau sampai semua sebati ( kaup balikkan ) .
5 - tuang adunan dlm loyang yg dilapik dgn parchment paper @ kertas minyak.
( jgn gris loyang tersebut ! )
( jgn gris loyang tersebut ! )
6 - letakkan dlm tray.. dan tuangkan air panas ke dlm tray tu ( water bath ) .
7 - Bakar suhu 160'c selama +- 45 ke 1 jam.. atau bghn atasnya sudah golden brown. Bleh juga diuji dgn cucuk lidi..
8 - biaq kan pintu oven terbuka sikit slps masak... slps 30 mnt..br kluarkan ( xnak kek tu terkena strok perubahan suhu ) .
9 - bila dah betul2 sejuk .. br kluarkan dr loyang ..cuba goyangkan.. kek tu akan kelihatan bergegar ..
** lebih mudah dipotong jika sudah disejukkan semalaman... ataupun dipotong menggunakan pisau yg direndam dgn air panas..
Selamat mencuba !
😎
😎


Leave a Comment