Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Mudah | Resepi Viral


Sebenarnya saya nak try sendiri buat nasi ayam ni sebabnya komen dan share banyak sangat yang kata sedap dan sedap, En Suami minta tak brentilah.. tak cukup esok nak buat lagilah... Amboi kemain lagi patutla viral resepi Nasi Ayam Umi ni. Kononnya bila dah buat baru nak share ke blog ni tapi oleh kerana tak sabar,  tershare jugak resepi ni di sini, kita ambil la gambar Pemilik resepi ni dulu. Takut hilang. Hari ni tak sempat nak pergi beli barang.  Resepi viral dan mendapat pujian mengunung macam gini harus disimpan ketat-ketat, jangan biar dia lesap. Tak sabar nak try esok..hari ni korang try dulu k?

Sebenarnya boleh je share gambar lepas tu suruh korang gi facebook empunya resepi ni tapi saya sendiri nak simpan resepi ni buat koleksi.

Gambar dan resepi Nasi Ayam Umi ini adalah milik Puan Rafiza Idayu sepenuhnya. Silalah ke facebook beliau. Macam-macam ada di sana. Buku resepi pun ada dijual di situ, ayam prebiotik pun ada. 

RESEPI NASI AYAM UMI
oleh Puan Rafiza Idayu

Resepi yang dicari cari oleh ramai orang bagaimana membuat 'nasi ayam' yang sebenar dan resepi perapan ayam yang diadaptasi daripada resepi masterchef yang pernah berkhidmat di Istana Buckingham dan rahsia mendapatkan ayam yang juicy. <--tengok tu description dia, tak boleh belah punya...baca description pun dah tertelan air liur. 

Bahan utama untuk menghasilkan NASI AYAM.

1. Beras
2. 2 ulas bawang putih
3. 1 inci halia
4. Kiub pati ayam (optional)
5. Bay leaf (atau daun pandan) - untuk wangi
6. Lemak ayam
7. Air rebusan ayam
8. Serbuk kunyit

Step pertama -Tips penting bagaimana hendak membuat ayam kita juicy.


1. Masak air hingga mendidih
2. Dah menggelegak baru masukkan ayam. Ayam pilih 2kg ke atas. Terpulang nak potong 12 ke, nak potong 4 ke atau ayam seekor direbus.
3. Tutup periuk (wajib) dan masak hingga 5 ke 6 minit. (Kalau ayam seekor mungkin perlu tambah 3 ke 4 minit).
4. Api mesti besar.

Air rebusan ini akan digunakan untuk buat sup ayam dan masak nasi.

*Tujuan kita gunakan air mendidih sebab kita nak perangkap jus ayam kekal di dalam daging ayam tersebut. Pastikan air yang banyak hingga tenggelam ayam.


Step kedua
Rendam beras dengan kunyit dalam 15 minit dan toskan.

Memadai 1 kecil sudu serbuk kunyit sahaja. Kita hanya mahu nasi ayam kita kuning kuning krim sahaja. Warna pastel menampak hidangan kita kelihatan 'mewah'.


Step 3

Ini kita dalam proses nak keluarkan lemak ayam. Lemak ayam inilah sebenarnya the ultimate secret dalam pembuatan nasi ayam.

Lemak paling banyak di bahagian bontot ayam.

Jangan buang, ambil lemak tersebut untuk kita gunakan dalam proses seterusnya.


The ultimate secret nasi ayam ===> Lemak ayam


Panaskan lemak ayam dalam rice cooker. Tutup. Biarkan hingga lemak bertukar menjadi minyak. Buang lemak yang tertinggal dan masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus. Masukkan bay leaf dan kiub pati ayam. Masukkan beras. Pastikan kita ingat sukatan beras banyak mana sebab nanti air yang akan dimasukkan juga sama sukatannya dengan sukatan beras tadi. Masukkan beras dan masak sebentar. Masukkan air rebusan ayam sama sukatan dengan beras.

Air ngam ngam hoi sebab beras dah kembang masa kita rendam. Pindahkan ke rice cooker.

Ini rupanya kalau dah siap. Perfect!

RESEPI PERAPAN AYAM
=====================
Adaptasi resepi masterchef yang pernah berkhidmat di Istana Buckingham England.

Ilham resepi dari Tuan Haji Mustaffa Othman, Menate Steak House . Resepi yang saya jumpa pada tahun 2010 ketika beliau aktif menulis blog.

Resepinya :
1. 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2. 3 sudu madu
3. 2 sudu sos tiram
4. 1 sudu kicap pekat
5. 1 sudu minyak bijan (optional)
6. Sedikit lada sulah

*saya tak letak garam. Kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin

Di dalam satu mangkuk, campurkan semua bahan tadi. Perap ayam yang telah direbus tadi.
Panaskan minyak macam menggoreng ayam.

Dah perap 15 minit dah boleh goreng dah.

Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang. Resepi ini boleh digunakan.

Selalunya saya panggang dalam oven. Tetapi kali ini saya guna kaedah goreng.


Apabila minyak betul betul panas. Masukkan ayam.

Tengok buih dalam minyak  bermaksud api betul betul panas.

Saya suka memasak guna api sederhana kecil. Minyak panas sepenuhnya walapun mengambil masa.

Kalau api besar, pemanasan mengejut nanti luar macam dah garing sangat, isi dalam belum berapa masak.


Hasil ayam yang digoreng tadi. Hangus hangus tu yang sedap
Manis pahit masin.

Resepi sambal Nasi Ayam.

1. 6 biji lada merah
2. 2 ulas bawang putih
3. 1 sudu jus limau nipis
5. Sedikit halia (anggaran 1 ruas jari kelingking)
4. 4 sudu gula
5. 1 sudu kecil garam
6. Air rebusan ayam 3/4 cawan (200ml)

Blender semua bahan. Masukkan air rebusan tadi. Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil.

Ingat, jangan masak guna api besar. Kita nak semua bahan mesra mesra gitu. Barulah sedap masakan kita. Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.

Nasi Ayam Umi sedia dihidang.


Pesanan akhir dari empunya resepi


Memasak ini ada satu BAHAN paling mahal iaitu KASIH SAYANG.
Masukkan bahan itu, itulah resepi sebenar masakan kita sedap.

Sebab itu mak kita goreng ikan bodo pun sedap sebab dia masukkan elemen tu... anak aku nak makan ni... walaupun buh garam dengan serbuk kunyit jer... ikan goreng tu memang sedap.

Masukkan tau!

*Kali ini saya share resepi dan penulisan sebiji-sebiji takde ubah apapun cuma kurangkan yang tak penting je. Sampai ke smiley pun saya copy hahaha. Kalau korang tak faham juga masuk FB Puan Rafiza Idayu, tengok sendiri resepinya di sana.

Baca sendiri review-review mereka yang pernah mencuba resepi ini. Semuanya mengatakan resepi nasi ayam ni memang superb!! 
Dikuasakan oleh Blogger.