Resepi udang kelapa parut goreng dan resepi udang kelapa bakar di dalam oven


Resepi udang goreng kelapa parut ini amatlah mudah dan cepat. Dah tentulah sedap. tengoklah ke "cruncy" annya..pergh tak boleh blah kan? Mesti try Mesti try...Pembuatannya hanya melalui 4 proses simple iaitu proses campuran tepung, campuran telur, campuran kelapa dan breadcrumb dan gorengan.


RESEPI UDANG GORENG KELAPA PARUT

BAHAN-BAHANNYA

2 cawan minyak
1 cawan breadcrumb
1 cawan kelapa parut
500 gram udang sederhana besar ( kupas kulitnya dan bersihkan )
garam dan lada hitam
1/2 cawan tepung serbaguna
2 biji telur gred A ( pukulkan)

Panaskan minyak di dalam kuali leper.

Di dalam mangkuk campurkan breadcrumb dan kelapa parut. ( ketepikan)

Taburkan garam dan lada hitam ke atas udang.

1-Celupkan udang dengan rata ke dalam tepung
2-Celupkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi.
3-Celupkan ke dalam campuran breadcrumb
4-Gorengkan sehingga keemasan atau sehingga kamu yakin sudah masak ( 2,3 minit)

Hidangkan bersama cili sos @ cili sos Thai @ mayonaise ( mengikut kesukaan masing)

Boleh juga di bakar di dalam over

RESEPI UDANG KELAPA PARUT MENGGUNAKAN OVEN ( RESEPI VIDEO)


Resepinya di bawah: 

Ingredients:

1 lb. (22 pieces) large shrimp, peeled and deveined
1 Tbsp. olive oil
1 cup panko breadcrumb
1 cup sweetened shredded coconut shrimp
½ cup flour
1 tsp. paprika
2 eggs
Thai sweet chili sauce to serve
One bunch cilantro ( optional )
Dikuasakan oleh Blogger.