Temasya Sukan SEA ke-29 dibuka secara rasminya dalam satu majlis pembukaan penuh gemilang di Stadium Nasional Bukit JalilKUALA LUMPUR 19OGOS: Temasya Sukan SEA ke-29 dibuka secara rasminya dalam satu majlis pembukaan penuh gemilang di Stadium Nasional Bukit Jalil, sebentar tadi.

Perasmian temasya dwi tahunan yang bertemakan 'Bangkit Bersama' itu berlangsung dengan penuh pertunjukan warna-warni yang menonjolkan kepelbagaian budaya dan kesenian tempatan.

Elemen itu diangkat sebagai unsur utama sepanjang pertunjukan untuk melengkapkan kemeriahan di venue serba moden yang baharu dinaik taraf.

Upacara bermula dengan persembahan muzik tujuh buah sekolah - Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Katolik, SMK Seafield, SMK Kepong, St John's Institution, Chong Hua Independent, SMK Seri Kembangan dan Chong Hua Jalan Gombak.

Pancaragam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) meneruskan upacara pembukaan dengan nyanyian Lagu Negaraku serta upacara menaikkan bendera Malaysia di dalam stadium yang dibanjiri lebih 80,000 penonton.


Upacara berwarna-warni itu menerapkan kebudayaan dan keunikan yang ada di negara ini yang menjadi lambang kebanggaan kepada 32 juta penduduk di negara ini.

Seterusnya, maskot rasmi 'Rimau' diperkenalkan sebelum diikuti perarakan masuk 11 kontinjen negara bertanding yang membabitkan kira-kira 6,000 peserta terdiri daripada atlet dan pegawai serta agensi yang terbabit dalam persembahan.

Bermula dengan perarakan masuk kontinjen Brunei Darussalam, diikuti Kemboja, Indonesia, Laos, Filipina, Singapura, Thailand, Timor Leste, Myanmar, Vietnam dan diakhiri dengan perbarisan masuk barisan kontinjen Malaysia yang diketuai Datuk Marina Chin.

Barisan atlet negara yang diketuai tiga pembawa Jalur Gemilang - Azizulhasni Awang (berbasikal), Cheong Jun Hoong (terjun) dan Al Jufferi Jamari (silat) kelihatan segak dan cantik mengenakan persalinan baju kurung pesak serta baju Melayu moden yang direka khas.

Penyanyi Dayang Nurfaizah kemudian tampil untuk menyuntik semangat atlet yang bertanding pada edisi ke-29 temasya dwitahunan ini dengan nyanyian lagu tema KL2017, Bangkit Bersama.

Upacara perasmian kemudian meniti kemasyhuran silam apabila bekas-bekas jaguh dan legenda sukan negara tampil di tengah-tengah stadium, diikuti upacara menaikkan bendera Persekutuan Sukan Asia Tenggara (SEAGF).

Selepas ucapan Presiden Persekutuan Sukan Asia Tenggara, Tunku Imran Tuanku Ja'afar, majlis dilengkapkan dengan pengumuman rasmi pembukaan temasya oleh Yang di-Pertuan Agong ke-15, Sultan Muhammad V.

Majlis itu turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi serta Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Ia diteruskan dengan bacaan ikrar yang diketuai jaguh lompat tinggi, Nauraj Singh Randhawa.

Penonton di stadium berkapasiti 100,000 itu kemudian terpukau menikmati persembahan pengkisahan muzikal dan kebudayaan penuh warna-warni yang menceritakan kelahiran negara ini serta keunikan adat tradisi masyarakat pelbagai kaumnya serta rakyat negara Asia Tenggara.

Majlis pembukaan diakhiri dengan perarakan masuk obor kejohanan oleh barisan atlet jaguh negara, diketuai sukan boling, diikuti berbasikal, hoki, olahraga, badminton serta terjun sebelum obor kejohanan dinyalakan oleh Nur Dhabitah Sabri sebagai simbolik bermula secara rasminya temasya ini, sebelum persekitaran Stadium Nasional Bukit Jalil diterangi dengan percikan bunga api.

Sukan SEA edisi ke-29 yang akan berlangsung sehingga 30 Ogos menghimpunkan 4,900 atlet daripada 11 negara dengan Malaysia menyasarkan pungutan 111 pingat emas daripada 398 acara yang disertai untuk muncul juara keseluruhan.

Sumber berita dan gambar : Berita Harian
Dikuasakan oleh Blogger.