RESEPI MUDAH KEK KEJU OREO TANPA BAKAR


KEK KEJU OREO

BAHAN-BAHAN:

250gm yogurt perisa asli
250g krim keju (cream cheese)
2 ½ sudu kecil gelatin
100ml air
75gm gula kastor
200gm biskut oreo ] hancurkan halus-halus
80gm mentega ] cairkan
40gm biskut oreo ] pecah-pecahkan kasar
Sedikit biskut Oreo untuk hiasan

CARA MEMASAK:

1) Biskut oreo halus disatukan dengan mentega. Tuang dan padatkan pada permukaan bawah loyang springform bersaiz 7 inci diameter.
2) Gelatin dimasukkan ke dalam air. Kacau dan biarkan selama 5 minit. Panaskan menggunakan teknik ‘double-boil’ sehingga cair dan lut sinar. Ketepikan.
3) Pukul krim keju dan gula hingga sebati.
4) Masukkan yogurt dan gelatin. Tambah dengan Oreo yang dipecah-pecahkan kasar.
5) Kacau dengan menggunakan spatula.
6) Tuangkan ke dalam loyang, hias dengan biskut oreo di bahagian atasnya dan sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam.
7) Keluarkan dan sedia dinikmati.

Kredit : rasa.my


Ini pula resepi no bake cheese cake oreo dari cincyshopper

INGREDIENTS
Crust:
22 Oreo Cookies
3 tbsp melted Butter
1 tbsp Sugar

Filling:
16 oz softened Cream Cheese
16 oz Heavy Cream
1 cup Sugar
1/4 cup Powdered Sugar
12 Oreos, chopped

DIRECTIONS
Crush Oreos in food processor and add melted butter and sugar.
Press mixture into bottom and partway up sides of springform pan.
Refrigerate at least 30 minutes to firm.
Beat cream cheese and sugar until well mixed. Set aside.
Whip heavy cream and powder sugar until stiff peaks form.
Fold and blend cream cheese mixture into whipped cream mixture.
Fold chopped Oreos into filling mixture.
Pour/spread into pan.
Refrigerate for at least 4 hours or until firm.
You can also garnish with crushed cookies if desired.
Dikuasakan oleh Blogger.